Wyposażenie do grillowania

Okres, w którym zaczyna robić się na zewnątrz coraz słoneczniej i milej, oczekiwany przesilenie wiosny i lata to czas, w czasie, którego mamy chęć jak najdłużej być naświeżym powietrzu. Dla wielu z nas jest to powiązane z rozpoczęciem okresu grillowego na działkach albo w przydomowych ogródkach, a również na wyjazdowych wypadach za miasto.Za wyjątkiem kupna odpowiedniego grilla, wskazany okazuje się jeszcze jedna część – akcesoria do grilla.

Grillowe rewolucje

Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia
Niezależnie od preferencji kulinarnych, rodzaju sporządzanych dań z grilla lub sposobu pracy, wszyscy potrzebujemy pewnego podstawowego arsenału przyborów.
Pewnikiem wygodnego grillowania jest właściwa rozpałka albo olej do grilla, które zaoszczędzą nasz czas i energię.

Wybornym wyjściem będzie także ręczna albo elektryczna dmuchawka służąca do prostszego rozniecania grilla.Zapewne niezbędne są również tego typu przybory, jak solidny nóż do mięsa, duży widelec albo użyteczna łopatka do przekładania i nakładania na talerze grillowanych smakołyków. W funkcji tej sprawdzić się również mogą specjalne szczypce (profesjonalne szczypce). Dobrze,gdy rzeczy te wykończone będą antypoślizgowymi wypustkami,o wiele bardziej zwiększającymi poręczność ich stosowania.

Jeżeli spodobał Ci się publikowany materiał, to na pewno zainteresują Cię również praktyczne wskazówki, które odnajdziesz tu – one wciągną Cię bez reszty.

Dobierając drobne przybory do grillowania nie możemy zapomnieć o tym, co powoduje, że potrawy z grilla są tak aromatyczne i przepyszne – o marynatach. Wygodnie jest zaopatrzyć się np.w stalowe przyprawniki lub wziąć ze sobą ulubiony młynek do pieprzu.

Ogromną popularnością wśród entuzjastów grillowanych dań cieszą się ruszty do grilla, o przeznaczeniu do konkretnych produktów żywnościowych. Ruszt do grillowania mięsa przyda się wyjątkowo miłośnikom żeberek, steków, marynowanej karkówki albo soczystego kurczaka, ale z powodzeniem mogą go również zastosować wegetarianie – do ułożenia warzyw bądź chrupiącego pieczywka. Ruszty wyposażone są w porządne, zwykle drewniane rączki, które ułatwiają przewracanie przygotowywanych dań. Pokryte są zwykle powłoką teflonową, która nie tylko przeciwdziała przypalaniu i przyczepianiu się jedzenia do siatki, ale oprócz tego jest wyjątkowo łatwa do czyszczenia. Wielbicieli dań rybnych zapewne ucieszy poręczny ruszt do grillowania ryby. Pozwoli on na przyrządzenie wyśmienitych filetów, ale pomieści też całą rybę (nawet dużych gabarytów). Siatka w ruszcie jest obustronnie zamykana, co zapobiegnie rozwaleniu się ryby na kawałki lub wylaniu się nadzienia. Praktyczne ruszty można odszukać w ofercie sklepu internetowego garneczki.pl.

Podawanie grillowanych potraw zaproszonym na wspólną ucztę gościom ułatwią specjalne talerze ( więcej) do grilla lub jednorazowe tacki. Niezbędne okażą się też plastikowe sztućce, a szczególnie widelce do szaszłyków. Warto pomyśleć także o własnym bezpieczeństwie podczas grillowania – z pomocą przyjdzie nam np. rękawica ochronna czy fartuch (popularnością cieszą się te z zabawnymi nadrukami).
Miłego grillowania!