Formy silikonowe do pieczenia

Ostatnimi czasy na rynku pojawiły się nowiutkie formy do pieczenia. Innowacją nie są kształty form, jednakże materiał, z jakich zostały utworzone, czyli silikon. Wymysł ten stał się nadzwyczaj znany na zachodzie i w ten sposób bawi w wielu domach. W Polsce foremki te dopiero niedawno zaczęły gościć w naszej kuchni.

Czajnik ceramiczny
Surowiec ten nie ma niestety w naszym kraju, aż tylu fanów, ponieważ sporo osób ma znaczne wątpliwości, gdy chodzi o bezpieczeństwo korzystania. Opór ten jest całkiem nieuzasadniony, albowiem silikon zastosowany do zrobienia form jest przetestowany i całkowicie niegroźny dla zdrowia. Formy silikonowe od posiadają ogromną możliwość zastąpić tradycyjne formy do ciasteczek, a to wszystko dzięki wyjątkowo praktycznym właściwościom silikonu, które zaprezentujemy w tym artykule.

Pierwszym walorem form silikonowych jest ich giętkość. Foremki są wyjątkowo sprężyste i miękkie, co powoduje, że można je włożyć w każdym miejscu, nie wymagają (tak jak blaszane formy) bardzo dużo miejsca. Taka foremka, nie zatracając swojego fasonu, może być złożona i umieszczona w każdej szafie. Właściwość ta jest wyjątkowo doceniana przez osoby zamieszkujące kawalerki i mające malutkie kuchnie.

Następną zaletą tych form jest to, iż w większości nadają się one nie wyłącznie do pieczenia w dużych temperaturach, ale również do ochładzania i mrożenia. Na rynku dostępne są silikonowe formy do lodu o różnych kształtach i gabarytach. Nietwardy silikon dzięki giętkości umożliwi w nietrudny i błyskawiczny sposób wyjąć z foremek zawartość.

Najistotniejszą zaletą silikonowych foremek są właściwości nieprzywierające. Forma silikonowa nie musi być wysmarowana tłuszczem, ani posypana bułką tartą czy mąką. Wystarczy gotową masę z surowym ciastem wlać prosto do formy. Formy silikonowe do pieczenia są pod tym względem niezastąpione. Dzięki właściwościom nieprzywierającym silikonowe formy są również łatwe do oczyszczania.

Na rynku dostępne są różnorodne wymiary i kolory silikonowych form. Foremki silikonowe można nabyć zarazem do ciasteczek, babki, tarty jak i wielu, wielu innych wypieków. Silikonowa forma do tarty]umożliwi wyciągnięcie wypieku bez rozdrobnienia łamliwego ciasta. Silikonowe formy na mufinki absolutnie wyśmienicie pozwalają wydobyć gotowe, świeże ciasteczka.

Silikonowe formy są bardzo ekonomiczne, albowiem gwarantują właściwszą cyrkulację powietrza i minimalizują czas pieczenia. Pozwala to zaoszczędzić prąd, a co się z tym wiąże również kasę. Silikonowy materiał zapewnia równomierne pieczenie, co daje gwarancję udanego wypieku.

Reasumując silikonowe formy są potrzebne, ekonomiczne, wytrzymałe oraz klimatyzacje pokojowe bezpieczne w użyciu. Zapraszamy na zakupy .

Źródło: Garneczki